Boldogság - Belső béke

 2014.07.08. 11:50

Írtam már a "Boldogságról" régen (a tudatosabbelet.blog.hu oldalon), de most újra olvastam róla, megosztom Veletek.

"Tapasztalatom szerint az igazi boldogság legfőbb jellemzője a béke: a belső béke.

Ha képesek vagyunk a megteremteni belső békénket, akkor bármilyen nehézséget hozzon is számunkra az élet, alapvetően jól fogjuk érezni magunkat és bár ebben a külső tényezőknek kétségkívül fontos szerepük van, tévedés lenne azt hinnünk, hogy ezek valaha is képesek bennünket tökéletesen boldoggá tenni. Alkatunk, neveltetésünk és életkörülményeink tagadhatatlanul befolyásolják boldogságélményünket. Az sem vitás, hogy bizonyos dolgok hiányában nehezebb elérnünk a boldogságot. Egészség, barátok, szabadság, bizonyos fokú jólét - ez mind hasznos és értékes számunkra. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyén jól érezze magát. De a belső béke és biztonság érzése nélkül mit sem érnek. Hogy miért?

..az anyagi javaink gyakran szorongást keltenek bennünk. Ugyanez a helyzet az állásunkkal: félünk, hogy elveszítjük. Még barátaink vagy rokonaink is nehézségeket okozhatnak. Lehet, hogy cserbenhagynak vagy becsapnak minket. Esetleg valamelyikük megbetegszik és nekünk kell gondoznunk, pedig éppen egy fontos üggyel vagyunk elfoglalva. Ugyanígy a testünk, még ha jelenleg ép és szép is, idővel hanyatlásnak indul.

Nem vagyunk sérthetetlenek: jöhet betegség, fájdalom. Belső béke nélkül tehát nincs esélyünk a tartós boldogságra.

Hol találjuk hát a belső békét? Erre nincs recept, de egyvalami bizonyos: külső tényező nem hozhatja létre. ...A belső béke, amely a tartós - és így az értelmes - boldogság előfeltétele, szerintem ugyanúgy érhető el, mint bármi más az életben: először meg kell határoznunk a kiindulópontot és a szükséges feltételeket, azután hozzá kell látnunk ezek szorgalmas munkával történő megvalósításához. Ez kettős feladat: kerülnünk kell azt, mai hátráltat bennünket, és törekednünk kell arra, ami előbbre visz.

A belső békéhez szükséges feltételek közül a legfontosabb a hozzáállásunk....azaz, hogy hogyan reagálunk a külső körülményekre. Sántidéva, a szent életű indiai bölcs ezzel kapcsolatban megjegyzi: nincs annyi bőr a világon, amennyivel beboríthatnánk az egész földet, hogy soha többé ne menjen tüske a talpunkba, de nem is kell. Elég akkora darab, amekkora a talpunkat beborítja. Más szóval a külső körülményeken nem mindig tudunk változtatni, de a hozzállásunkon igen."

Őszentsége a dalai láma: Ősi bölcsesség, modern világ

Ha érdekel tovább is a téma kibontása, akkor ebben a könyvben megtalálod.

A hozzáállásodat úgy vagy képes megváltoztatni, ha mindig figyeled magad, figyeled reakcióidat a történtekrte. Ha figyelsz, hamar észre fogod venni, hogy mit csinálsz, milyen sémát követsz, milyen szokásaid vannak és előbb-utóbb fogsz tudni rajta változtatni. Csak rajtad múlik.

Érdemes ezen felül mindig azt értékelned, amid éppen van. Ha csupán csak az életed, már az is jó, az is egy csoda. Ha ettől több is, akkor már elégedettebb lehetsz. Ne a hiányt helyezd előtérbe, mert az sok szenvedést fog okozni Neked.

 

 

 

 

 

Címkék: boldogság béke tudatosság

A bejegyzés trackback címe:

https://arielsziv.blog.hu/api/trackback/id/tr436484217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása